Wycena wyrobów według stałych cen ewidencyjnych i zasady rozliczania
powstałych różnic. Wyroby gotowe ewidencjonujemy według stałych cen
ewidencyjnych. Jak rozliczać odchylenia od cen ewidencyjnych przypadające na sprzedane wyroby?
W myśl art. 28 ust. 11 ustawy o rachunkowości, zapasy wyrobów gotowych
na dzień ich powstania ujmuje się w księgach rachunkowych według kosztów
wytworzenia.
Ustawa o rachunkowości dopuszcza również możliwość wyceny wyrobów
gotowych za pomocą stałych cen ewidencyjnych (por. art. 34 ust. 2 ww. ustawy).
Przy stosowaniu tej metody wyceny wymagane jest uwzględnienie różnic, jakie
występują pomiędzy zastosowaną ceną ewidencyjną a rzeczywistymi kosztami
wytworzenia. Uwaga: Na dzień bilansowy wartość wyrobów gotowych doprowadza się
do poziomu kosztów wytworzenia. Zasada ta nie dotyczy tych produktów gotowych,
produktów w toku i półproduktów, do których wyceny stosuje się koszty
planowane, w tym normatywne. Różnice zaś między planowanymi a rzeczywistymi
kosztami wytworzenia są nieznaczne.
W wyniku różnic pomiędzy cenami ewidencyjnymi a kosztami wytworzenia
powstają tzw. odchylenia od cen ewidencyjnych wyrobów. Rozróżnia się
odchylenia:
a) debetowe - występują w
sytuacji, gdy cena ewidencyjna jest niższa od rzeczywistego kosztu wytworzenia (zwiększają wartość
wyrobów gotowych).
b) kredytowe - występują w
sytuacji, gdy cena ewidencyjna jest wyższa od rzeczywistego kosztu
wytworzenia (zmniejszają wartość
wyrobów).
Do ewidencji odchyleń od cen ewidencyjnych wyrobów gotowych służy
konto 62 "Odchylenia od cen ewidencyjnych produktów/ wyrobów gotowych".
Odchylenia debetowe ujmuje się po stronie Wn konta 62, zapisem: Wn konto 62, Ma
konto 58, zaś kredytowe po stronie Ma konta 62, zapisem: Wn konto 58, Ma konto
62.
Odchylenia zgromadzone na koncie 62 rozlicza się w ciągu roku na
odchylenia przypadające:
a) na rozchód produktów przede
wszystkim z tytułu sprzedaży,
b) na zapasy produktów
znajdujących się w magazynach na koniec okresu sprawozdawczego.
Częstotliwość ich rozliczania jednostka ustala we własnym zakresie.
Może to być miesiąc, kwartał, półrocze.
ZADANIE:
W spółce „A” planowany koszt
wytworzenia 1 l soku owocowego wynosi 2,75zł. Rzeczywisty koszt wytworzenia
wynosi 3zł/l. Cena sprzedaży netto wynosi 6zł/l. VAT 23%. W bieżącym miesiącu
przyjęto do magazynu 5000l soku, a sprzedano 1 500l. Saldo początkowe
konta koszty działalności podstawowej wynosi 21 000zł.
POLECENIE:
Ułóż i zaksięguj operacje gospodarcze dotyczące przyjęcia
wyrobów gotowych do magazynu.
dziękuję za informacje, to wydaje sie być nie aż takie skomplikowane jednak jak przerabiam zestawy egzaminacyjne gdzie są odchylenia to nie udaje mi się tego zrobić :/
OdpowiedzUsuńYO